Każdego dnia jemy warzywa i owoce. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ich przynajmniej 5 razy dziennie. Zalecana ilość to 400 g na osobę. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej również rekomenduje spożywanie owoców i warzyw w jak największej ilości. Stosując się do tych wytycznych każdy z nas, również dzieci do każdego posiłku powinniśmy zjadać porcję warzyw i owoców. Jednak to tylko teoria, która nie zawsze w praktyce jest możliwa do wykonania. Alternatywą jedzenia owoców i warzyw mogą być soki. Zarówno soki warzywne, jak i soki owocowe będą łatwiejsze do spożycia.

Najzdrowsze soki warzywne — to te przygotowane samodzielnie.

Najzdrowsze i najbardziej wartościowe soki warzywne i soki owocowe to te, które przygotujemy samodzielnie. Nie będą zawierały cukru, będą 100% z warzyw czy owoców. I mamy możliwość dobrania takich składników, które lubimy. Ważne jest to w przypadku dzieci, które na temat jedzenia nie do końca są przychylne.

Mamy dla was 3 przepisy na soki, które możecie wykonać samemu.

Domowy sok „Kubuś”

Składniki na sok:

  • 5 marchewek
  • 3 słodkie jabłuszka
  • 1 banan

Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Jabłuszka również obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Banana obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki. Na koniec możemy dodać trochę „odpadków” by wzbogacić soczek o porcję błonnika.

Domowy sok pomarańczowy.

Składniki:

  • 2 banany
  • 3 słodkie pomarańcze
  • 1 ogórek zielony
  • garść szpinaku

Banany i pomarańcze obieramy i dzielimy na mniejsze kawałeczki. Ogórka obieramy i również kroimy. Szpinak opłukujemy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki przepuszczamy przez sokowirówkę. I gotowe!

Domowy sok z buraczków.

  • 3 buraczki
  • 2 jabłka
  • 1 łodyga selera naciowego

Buraczki i jabłuszka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Seler szatkujemy. Wszystkie składniki przepuszczamy przez sokowirówkę i kolejny sok warzywny gotowy do natychmiastowego spożycia.

Soki warzywne oraz soki owocowe możemy przygotowywać z różnych składników. Ich kolejną zaletą jest ukrycie wartościowych warzyw jak np. seler naciowy, których dzieci nie lubią spożywać „surowych”. Taki sok daje nam wiele możliwości. A dodatkowo na pewno jest wartościowy i zdrowy. 3 przepisy na soki to tylko przykład napojów, jakie możecie przygotować samodzielnie. Wszystko zależy od Waszych pomysłów. A w Internecie na pewno znajdziecie dużo inspiracji, które możecie wykorzystać.

1 KOMENTARZ

  1. Picie soków to bardzo dobra forma dostarczania warzyw i owoców do naszego organizmu. Można je przygotować samodzielnie, ale również mamy możliwość zakupu soków. Jednak najważniejsze jest to by były to soki 100% z owoców i warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here